Mos Nicolae si a sa poveste

Image

Primul fulg de nea cazut si prima mireasma de coji de portocale ne duce cu gandul la Magia Sarbatorilor de iarna. Prima surpriza, din lungul sir al lunii decembrie, este venirea lui Mos Nicolae. Insa cati dintre noi stiu minunata poveste a acestui batranel simpatic care ne aduce cadouri si nuieluse?

In aceasta noaptea (5/6 decembrie) se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sint cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte cadouri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe copii nazdravani si le aduce o nuielusa. In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.

Povestea lui Mos Nicolae difera de la o regiune la alta insa se spune ca acesta  a ajutat trei sarmane fete, aducindu-le  zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era foarte saraca iar tatal lor planuia sa-si vinda fetele. Nici plinsetele nici rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru sa renunte la acest gand. Sfintul Nicolae a aflat despre nenorocirea si noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curand. La fel a facut Mosul si in urmatorii  ani, pentru sora cea mijlocie si apoi pentru cea mica. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfintului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii cuminti, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.

Image

Dar cine este Mos Nicolae?

Traditia Bisericii spune ca Sf. Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt. La intoarcerea sa acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra.

Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si “Facatorul de Minuni”.

Dupa cum se stie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar. Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.

Dragi copii asezati-va ghetutele curate si apoi mergeti la culcare in patuturi pentru ca Mos Nicolae nu se lasa vazut ci doar vine sa va lase cadourile meritate!

 

Advertisements

Spune-ti parerea

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s