Nastere naturala sau cezariana?

Fiecare femeie se gandeste la momentul cand va devenii mamica iar problema legata de nastere difera de la caz la caz. In Romania nasterea prin cezariana a crescut intr-un ritm galopant in ultimii ani.  Cu deschiderea clinicilor private si optiunea mamicilor si a doctorilor de a naste prin cezariana starnesc controverse pe blogurile destinate mamicilor. Parerile sunt impartite insa intrebarea ramane aceeasi: Cum sa nasc, natural sau prin cezariana?

 

Nasterea naturala

Pentru a putea intelege si diferentia cele doua metode de nastere trebuie sa ne informam cat mai mult asupra beneficiilor dar si riscurilor fiecarei proceduri in parte.
Majoritatea medicilor ginecologi iti vor recomanda o nastere naturala cu argumentul ca: toate femeile au trecut prin asta de la Adam si Eva incoace! Totusi acest argument nu este convingator pentru o viitoare mamica timorata de gandul unui travaliu de 10 ore sau mai bine.
O nastere naturala este…naturala bineinteles. Asa sunt femeile construite sa suporte durerile nasterii iar foarte multe femei descriu acesta experienta ca fiind cea mai minunata zi din viata lor.
Totusi si la o nastere naturala exista riscuri. In primul rand consultatiile prenatale sunt extrem de importante pentru a se stabilii daca viitoarea mamica poate naste natural in conditii de siguranta.  Pozitionarea copilului,anomalii ale uterului, probleme cardiace sau de alta natura pot face ca nasterea naturala sa nu fie o optiune.
Printre beneficiile unei nasteri naturale se numara momentul declansarii nasterii atat de bine ales incat copilul este pregatit sa vina pe lume. Cel mic este dezvoltat complet si ia el decizia de a iesi din uterul mamei.

Nastere prin operatie cezariana

Este modalitatea anormala de terminare a unei sarcini insa de foarte multe ori aceasta modalitate este singura solutie pentru ca mama si copilul sa supravietuiasca. Medicina a evoluat si o operatie de cezariana din zilele noastre nu este la fel ca una de acum 10-20 de ani. Totusi prezinta aceleasi riscuri ca in cazul unei operatii normale.
Perioada de refacere dupa cezariana difera de la o femeie la alta si tine in primul rand de vointa fiecareia.  De obicei aceasta este mai lunga decat in cazul unei nasteri naturale iar cicatricea abdominala si durerile postoperatorii fac ca perioada de recuperare sa fie mai indelungata.

Image

Fie ca optati sa nasteti natural sau prin operatia de cezariana trebuie sa cunoasteti toate riscurile si beneficiile acestor 2 proceduri inainte de a face alegerea finala. Fiecare femeie este diferita si fiecare cor raspunde altcumva asa ca nu va lasati influentate de povestile altor mamici si incercati sa iei aceasta decizie singura! Este vorba de tinesi nimeni nu stie mai bine decat tine ceea ce iti doresti.

Citeste si: De ce sa optezi pentru o nastere naturala

Advertisements

Spune-ti parerea

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s